Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banski dvori

Vlada: Država građanima otpisuje 5,7 milijardi kuna kamata

Vlada RH (1)
Patrik Macek/PIXSELL
04.04.2013.
u 08:37

Država bi kamatu otpisala odmah, a glavnica bi išla u reprogram s rokom otplate 36 do 60 rata

Na današnjoj 84. sjednici Vlada je između ostalog donijela Nacrt prijedloga zakona o naplati poreznog duga fizičkih osoba koji zapravo predstavlja omogućavanje otplate poreznog duga građana na rate.

- Cijelu prošlu godinu gledali smo kako riješiti problem ranije nastalih poreznih obveza. Oko 18 milijardi neplaćenih obveza imaju i naši građani prema raznim vjerovnicima. Zato ovim prijedlogom zakona ocjenjujemo da bi građani lakše mogli podmiriti 12,7 milijardi kuna koliki je dug građana prema državi, od toga je 7 milijardi kuna glavnice, a  5,7 milijardi su kamate. To je građanima gotovo nemoguće vratiti, zato smo odlučili kamatu otpisati u cjelosti, a glavnicu ćemo omogučiti da se plati u ratama ovisno o visini duga, kazao je ministar financija Slavko Linić.

Građani imaju oko 18 milijardi kuna neplaćenih obveza prema raznim vjerovnicima

Na taj način pomoći će se i obrtnicima koji su željeli ući u poduzetništvo no upali su u probleme i ostali su dužni po mnogim obvezama.

- Omogućili smo i kamatu na glavnicu od 4,5 posto, i mislimo da će na taj način građani lakše podmiriti dug, zaključio je Linić.

Prve četiri točke na dnevnom redu bili  su zakoni koji se usklađuju s onima u EU. To su nacrt konačnog prijedloga zakona o rudarstvu, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, nacrt prijedloga zakona o provedbi Uredbe (EU) br. 211/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. veljače 2011. godine o građanskoj inicijativi, te nacrt prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o postupnom isključenju iz plovidbe tankera bez dvostruke oplate.

Vlada je donijela i nacrt prijedloga zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića.

Ukida se porez na neprženu kavu i kavene ljuske

- Razlog donošenja posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića je neusklađenost s propisima EU. Dosad je postojala jedna diskriminacija kod uvoza i oporezivanja, i to je bilo bitno promijeniti. To su dosad bila dva odvojena zakona, sad će biti jedan. Glavna novost je da se neće posebni porez naplaćivati kod prelaska granice, nego tek kad se ostvari promet tim namirnicama. Prirodni voćni sokovi, vode bez dodataka i bezalkoholna pića dobivena od mlijeka neće se zbog zdravstvenih elemenata oporezivati, a voda s dodatkom šećera i domaći voćni sirupi će se oporezivati. Ukida se porez na neprženu kavu i kavene ljuske jer smatramo da je to poluproizvod i ide u dalju proizvodnju, a značajno je spušten porez na kavu koja je dio nekog drugog proizvoda, objasnio je ministar financija Slavko Linić.

Donesen je i Nacrt prijedloga zakona o carinskoj službi koji bi trebao biti jedan od glavnih instrumenata borbe sa sivom ekonomijom.

Dijete mora dobiti ime u roku od mjesec dana

Vlada je u saborsku proceduru poslala nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim maticama.

Ministar Arsen Bauk objasnio je kako se ovim zakonom predviđa uvođenje matica u elektronskom obliku, prije svega matica rođenih i vjenčanih, a jedna od promjena je i rok davanja imena novorođenom djetetu koji se sa dva mjeseca smanjuje na mjesec dana.

- Za osobe za koje je u državnim maticama upisana promjena spola, na izvatku se ne iskazuju podaci o promjeni spola i imena, zaključio je Bauk.

Na dnevnom redu našao se prijedlog odluke o davanju suglasnosti na tekst Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodotrogira i sporazuma o osiguranju tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama kao sredstva osiguranja za ispunjenje ugovornih obveza kupca.

- Za restrukturiranje Vlada će izdvojiti 380 milijuna kuna za dodatno nastale troškove i gubitke. Kupac, odnosno investitor donosi nam 2,4 miljarde kuna ulaganja kroz razdoblje do 2016. godine, objasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Vlada je donijela i prijedlog odluke o stambenom zbrinjavanju povratnika - bivših nositelja stanarskog prava izvan područja posebne državne skrbi.

- Produljuje se rok za prijavu svih onih potencijalnih korisnika izvan područja posebne državne skrbi.  Rok se produžuje jer je već nekoliko mjeseci traje i regionalni projekt u kojem sudjeluju i BiH, Crna Gora i srbija. To je jedan regionalni program kojim bi htjeli riješiti stambeno pitanje onima koji su u izbjeglištvu kao posljedica ratova na ovom području, objasnio je Branko Grčić.

- Na taj način želimo i skinuti Hrvatsku s popisa zemalja s produljenim izbjegličkim statusom i pozivamo sve koji su izbjegli iz Hrvatske da svoje stambeno pitanje riješe ovdje, dodala je Vesna Pusić.

Sve odluke sa 84. sjednice Vlade možete vidjeti ovdje.

>>'Od 1. svibnja država će građanima otpisati kamatu na dug'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije